Sv. Valentīna dienu kā mīlestības svētkus šobrīd svin katru gadu 14. februārī, bet, kā radušies šie svētki? – To zina tikai retais. Sv. Valentīna dienas vēsture ir noslēpumaina. Ir zināms, ka februāris jau sen tiek atzīmēts kā romantisma mēnesis, un, ka Svētā Valentīna diena, kā mēs šodien to pazīstam, ietver gan kristiešu, gan seno romiešu tradīcijas. Bet kas bija svētais Valentīns, un, kā viņš ir saistīts ar šo seno rituālu?



Katoliskā baznīca atzīst vismaz trīs dažādus svētos, kuru vārds ir Valentīns, un visi no viņiem ir tikuši mocīti. Saskaņā ar leģendām – Viens Valentīns bija priesteris, kurš 3. gs. kalpoja Romā. Citi stāsti liecina, ka Valentīns iespējams ir nogalināts, lai mēģinātu kristiešiem izvairīties no skarbajiem romiešu cietumiem, kur tie bieži tika spīdzināti. Saskaņā ar leģendu, ieslodzītais Valentīns sūtīja pirmo “Valentīna” sveicienu, kad viņš iemīlējās jaunā meitenē, cietuma uzrauga meitā. Tiek apgalvots, ka pirms savas nāves, viņš uzrakstīja viņai vēstuli, kas parakstīta: “No Tava Valentīna” (From your Valentine) šī frāze tiek izmantota vēl joprojām.
Kaut arī daži uzskata, ka Valentīna diena tiek svinēta februāra vidū, lai atzīmētu Valentīna nāves gadadienu, citi apgalvo, ka kristiešu draudze, iespējams ir nolēmusi svinēt Svēto Valentīna dienu februāra vidū, cenšoties aizēnot pagānu svētkus Lapurkālija (Lapurcalia), kas tika svinēti 14. vai 15. februārī kā auglības festivāls. Tas tika veltīts Romas dievam Faunam, kā arī romiešu dibinātājiem Romulam un Remam.

Interesanti fakti par Valentīna dienu:
1) 141 miljonu Valentīna dienas kartīšu tiek apmainītas katru gadu, padarot Valentīna dienu par otrajiem populārākajiem svētkiem, kad tiek sūtītas apsveikuma kartītes, uzreiz aiz Ziemassvētkiem.
2) Viktorijas laikos tika uzskatīts, ka Valentīna dienas kartītes parakstīšana nesa nelaimi.
3) Balstoties uz mazumtirdzniecības statistiku, aptuveni 3% no mājdzīvnieku īpašniekiem šajā dienā apdāvina savus četrkājainos mīluļus.
4) Ja esi viens un nevēlies skumt Valentīna dienā, vari mēģināt aizbraukt šajā dienā uz Somiju, jo tur tā tiek dēvēta par Ystävänpäivä, kas tiešā tulkojumā nozīmē “draugu diena”, attiecīgi tajā uzmanību vairāk velta draugiem nekā mīļotajiem.
5) Viduslaikos jauni vīrieši un sievietes izvilka vārdus no bļodas, kas iepriekš tika uzrakstīti uz lapiņām, lai redzētu, kurš būs viņu Valentīns. Viņi valkāja šo vārdu piestiprinātu pie piedurknēm veselu nedēļu, lai visi to redzētu, no šī procesa radies izteiciens: “nēsāt sirdi uz piedurknes”.
6) 1537. gadā Anglijas karalis Henrijs VII oficiāli paziņoja, ka Sv. Valentīna svētki ir jāsvin 14. februārī.
7) Vidēji Valentīna dienā tiek izteikti 220 000 bildinājumi katru gadu.
8) Valentīna dienā vidēji katru gadu tiek pārdotas vairāk nekā 35 miljoni šokolādes kastes sirds formā.
9) Valentīna dienā 73% no ziedu pircējiem ir vīrieši, turpretī tikai 27% sievietes. ASV šajā dienā pārdod vidēji 189 miljonu rožu.
10) 1800.gadu beigās Ričards Kedburijs (Richard Cadbury) izgatavoja pirmo šokolādes konfekšu kastīti speciāli šiem svētkiem.
11) Katru Valentīna dienu Itālijas pilsēta Verona, kurā dzīvoja Šekspīra radītie varoņi Romeo un Džuljeta, saņem aptuveni 1000 vēstules Džuljetai.
12) 15% ASV sieviešu Valentīna dienā nosūta ziedus pašas sev.
13) Latvijā Valentīndienu galvenokārt svin gados jauni cilvēki, jo tā ir ienākusi no ASV ražotiem produktiem – filmām, seriāliem, raidījumiem. 
Lai Tev nevajadzētu sūtīt ziedus pašai sev vai doties uz Somiju, ienāc otrapuse.lv un satiec savu Valentīnu!
Informācijas
avoti
: history.com, list25.com, womansday.com