Vai Tu zināji, ka skūpstīšanās tiek uzskatīta par vienu no senākajām cilvēka mijiedarbībām, tomēr dažās kultūrās, piemēram, starp somāļiem, nav novērota skūpstīšanās parādība. Izlasot šo rakstu, būsi kompetents izprast skūpstu nozīmi dažādās pasaules vietās.

Skūpsts 1

Ja cilvēki savā starpā vēlas izveidot nopietnas attiecības, nekas nav tik nozīmīgs starp viņiem kā pirmais skūpsts. Pateicoties pieskārieniem, garšai un smaržai, pirmais skūpsts palīdz mums novērtēt un saprast ilgtermiņa attiecību potenciālu. Saskaņā ar zinātnieku pētījumiem, skūpsti mums palīdz iegūt plašu informāciju par hormonu līmeni, veselību un ģenētisko saderību. Tas ir novērojams jau starp vairākām dzīvnieku sugām, ne tikai starp cilvēkiem – vairāku šķirņu suņi sveicina viens otru ar skūpstu, tādā veidā apmainoties ar informāciju – cik viņi ir veselīgi, kur viņi ir bijuši, ko viņi ir ēduši.

Novērojot suņus uz ielas var novērot divus iespējamos variantus – vai viņi sāk cīnīties savā starpā vai starp viņiem izveidojas dziļāka, intīma interese. Līdzīgi ir ar cilvēkiem – pēc pirmā skūpsta tiek izdarīts spriedums par saderību ar otru cilvēku, turklāt skūpstoties aktivizējas ķīmisko reakciju komplekts smadzenēs un ķermenī, līdz ar to no pirmā skūpsta var būt atkarīgs tas, vai jūs turpināsiet veidot attiecības savā starpā. Bet, vai skūpstīšanās ir nozīmīga visās kultūrās? Vai tā ir saistāma tikai ar romantiskām attiecībām?

Zebras

Austrumu kultūras (Tālie austrumi, Dienvidaustrumāzija un Dienvidāzija) – Skūpstīšanās nav tradicionāli bijusi romantiskas mīlestības galvenā izpausme. Agrākajās Austrumu kultūrās, piemēram, Japānā seksuālās izpausmes bija brīvas un atvērtas, turpretī laika gaitā sociālo grupu sarežģītība pieauga, radās hierarhijas, kurās viens no diferenciācijas pamatprincipiem bija seksuāla uzvedība. Augstākajās kastās, piemēram, Indijā un Japānā – tika stingri īstenoti seksualitātes kodeksi, kas aizliedz romantiskas mīlas izpausmes, tostarp arī skūpstīties, turpretī zemākās kastas pārstāvji turpināja praktizēt atvērtāku seksuālo kodu. Mūsdienās, pateicoties plašsaziņas līdzekļu ietekmei, īpaši Rietumu kultūras ietekmei,  romantiskas mīlestības izpausmes var pamanīt galvaspilsētās, bet, neskatoties uz to, sabiedrisks skūpsts joprojām ir reti novērojams Āzijas kultūrās, īpaši mazpilsētās vai lauku reģionos.

Austrumi

Islāma kultūras
– Skūpstīšanās tāpat kā jebkurš cits fizisks kontakts starp vīriešiem un sievietēm ir īpaši aizliegts sabiedrībā. Šīm kultūrām vēl joprojām ir spēcīga patriarhāla pamatne. Šis aizliegums – neizrādīt publiski mīlestības izpausmes nav atkarīgs no reģioniem, tas tiek praktizēts neatkarīgi no tā, kura valsts ievēro islāma kodeksu, sākot no Rietumāzijas un Ziemeļāfrikas, beidzot ar Pakistānu un Indonēziju.

Islam

Vidusjūras kultūras (piemēram, Itālija, Spānija, Grieķija Francija un citas valsts Dienvideiropā) – skūpsti tiek praktizēti un ir izplatīti publiskā vietā gan romantiskas mīlestības apliecinājums, gan kā sveiciens. Šajā reģionā ir normāli, ja cilvēki saskaras viens ar otra vaigiem pēc sapulces vai vīrieši, kuri savā starpā ir radinieki atvadoties skūpsta viens otru uz lūpām, tas pat tiek pieņemts kā pašsaprotams, pieklājīgs veids kā atvadīties ar svešinieku, ekvivalents ASV rokasspiedienam.

Vidusjūra

Rietumeiropa – Rietumeiropas kultūras vēsturiski ir saistītas ar puritānismu, kas deva mērenību un taupību visās lietās, tostarp seksuālās izpausmēs. Tā, piemēram, Lielbritānijā skūpsts reti tiek izmantots kā sveiciens, bet ar tā palīdzību ir atļauts izpaust romantisku mīlestību. Tajā pašā laikā – kontinentālās valsts ir izvairījušās no Lielbritānijas izolētās ietekmes un ir brīvi pieņēmušas skūpstu gan kā romantiskas mīlestības izpausmi, gan kā sociālu apsveikumu.

Skūpsts 2

Dienvidamerika – Pateicoties Spānijas ietekmei un daļēji agrākajām dabas dievkalpojumu tradīcijām – sociālā uzvedība Dienvidamerikas valstīs ir fiziski atklāta. Skūpsti un apskāvieni ir normāls sociālās mijiedarbības veids, tādējādi skūpstīšanos var atklāti novērot gan starp romantiskiem mīļotājiem, gan sociālo apsveikumu laikā.

Dienvidamerika

Ziemeļamerika un Austrālija – Skūpstīšanās ir atļauta un izplatīta Ziemeļamerikā un Austrālijā, arī multikulturālās vietās šajās valstīs, respektīvi, ieskaitot cilvēkus ar Āzijas, arābu kultūras vai afrikāņu saknēm. Skūpstīšanās ir plaši izplatīta kā viens no galvenajiem randiņu rituāliem, bet šajās kultūrās – skūpsts kā sasveicināšanās veids nav izplatīts. To var novērot tikai starp atsevišķām etniskām grupām, piemēram, starp iedzīvotājiem ar itāļu, grieķu vai Dienvidamerikas saknēm.

Ziemeļamerika

Āfrika – Tāpat kā liela daļa no vēstures un politikas šajā kontinentā, seksualitāte ir ļoti sarežģīts jautājums Āfrikas kultūrās. No vienas puses – tradicionālās kultūras sistēmas un ortodoksālās reliģijas aizliedz atklāt seksuālas izpausmes, bet citos dabas dievkalpojumos un mūsdienu Rietumu kultūras ietekme dod iespēju brīvākai seksuālai praksei. Kopumā Āfrikas kultūras nav pieņemts atklāti skūpstīties vai atklāti izrādīt seksuālās izpausmes, pilsētās ar ilgāku Rietumu kultūras ietekmi var novērot nelielu intīmo simpātiju izrādīšanu – sadošanos rokās.

Āfrikāņi
Tava Otrapuse.lv

Informācijas avoti:
psychologytoday.com, kissingsite.com, futurescopes.com.