Nereti mūsdienās sieviešu diena tiek saistīta ar pirmo pavasara smaržu, skaistiem ziedu pušķiem un šokolādes kastēm dāmām.  Bet, vai tā ir diena tikai un vienīgi par un ap ziediem un saldumiem? – Nebūt ne. Iepazīsties ar rakstu, lai uzzinātu, ar kādu mērķi tika ieviesta Starptautiskā sieviešu diena, un, kā vari pārsteigt savu simpātiju vai atbalstīt šo dienu, ja esi viens.

Sieviešu diena

Starptautiskā sieviešu diena tiek svinēta daudzās pasaules valstīs. Šī ir diena, kad sievietes tiek atzītas par sasniegumiem neatkarīgi no nacionālās, etniskās, lingvistiskās, kultūras, ekonomiskās vai politiskās piederības. Starptautiskā sieviešu diena vispirms parādījās darbaspēka kustību aktivitātēs 20. gadsimta sākumā Ziemeļamerikā un visā Eiropā. 1909. gada 28. februārī ASV tika svinēta pirmā Nacionālā sieviešu diena. Amerikas Sociālistiskā partija izraudzījās šo dienu par godu 1908. gada apģērbu strādnieku streikam Ņujorkā, kur sievietes protestēja pret darba apstākļiem.

Sieviešu dienas tēma 2018. gadā – "Laiks ir tagad: lauku un pilsētu aktīvisti, kas pārveido sieviešu dzīvi". Starptautiskā sieviešu diena pastiprināti pievērsīs uzmanību sievietēm,  kuras dzīvo laukos. Tāpat šogad Starptautiskā sieviešu diena nonāk pie neparedzētas globālas kustības par sieviešu tiesībām, vienlīdzību un taisnīgumu. Seksuāla uzmākšanās, vardarbība un sieviešu diskriminācija ir plaši atspoguļota preses virsrakstos un nereti ir dažādu diskusiju centrā, tas motivē veikt pārmaiņas.

Kā pārsteigt kādu īpašu dāmu, kura Tev ir iepatikusies?

  1. Izglītojošā pastaiga

Dodieties pastaigā uz muzejiem, arī tad, ja zini, ka pats neesi par to sajūsmā. Sieviešu diena ir par sieviešu tiesībām uz labu sieviešu izglītību, karjeru. Ja pilnīgi noteikti neesi muzeju cienītājs – aizved dāmu uz kādu izglītojošu filmu. Tai nav obligāti jābūt dokumentālajai filmai, tā var būt mākslas filma, kas liek aizdomāties par sieviešu lomu pasaulē. Pēc filmas vai muzeja apmeklējuma varat uzspēlēt prāta attīstošas galda spēles, kas palīdzēs gan pilnveidoties, gan izklaidēties, gan labāk iepazīt otru.

  1. Pusdienas/vakariņas

Izklausās pēc standarta idejas aizvest sievieti pusdienās vai vakariņās, bet mēģini vakariņas pagatavot pats. Tev nav jāizvēlas pati sarežģītākā recepte, pats galvenais iepriecināt dāmu ar paša gatavotu ēdienu, tā, lai viņa jūt, ka šodien ir viņas diena, kuras laikā viņa var atpūsties, veltīt laiku savai attīstībai, piemēram, grāmatas lasīšanai, bet pavāra lomu uzņemies Tu.

Vakariņas sieviešu dienā

  1. Ziedi  - standarts, drošība, garantija

Gandrīz jebkura sieviete novērtēs to, ja svētku dienā būsi nolēmis viņu iepriecināt ar ziediem. Rozes, lilijas vai neļķes – tas ir Tavā ziņā, jebkurā gadījumā ziedi paliek ziedi, un dāmas par tiem priecājas. Ja vēlies uzdāvināt kaut ko īpašāku, ķer rokā kreppapīru un izveido mākslīgos ziedus pats savām rokām. Ja sievietei esi iekritis sirsniņā, viņai nebūs ļoti svarīgi tas, cik ziedi ir skaisti izveidoti, pats galvenais, ka esi ieguldījis savu laiku un centies speciāli viņai.

Īsa pamācība: 

  1. Pelnrušķītes kurpēs

Tu vari piedāvāt palīdzību mājas uzkopšanā, pie reizes paskaidrojot (lai dāma uztver Tavu piedāvājumu pozitīvi nevis apvainojas), ka Tu šajā dienā uzņemsies pelnrušķītes lomu, lai viņas mājoklis būtu tikpat tīrs kā vienmēr, attiecīgi viņa var justies kā princese.

  1. Masāža

Kamēr Tava mīļotā lasa, iepriecini viņu ar jauku pēdu masāžu. Vai veic relaksējošu sejas masāžu.

Sejas masāža

  1. Uzdāvini dāvanu karti kursu apmeklēšanai

Ja esat kopā jau kādu laiciņu un zini, kas patīk mīļotajai sievietei – esi orģināls, palīdzi viņai izglītoties un sagādā patiesu prieku, izvairoties no standarta dāvanas – rožu klēpja, tā vietā piedāvā iespēju pilnveidot sevi. Respektīvi, vari iegādāties kādu no dāvanu kartēm, kas nodrošina kursu apmeklējumu. Tie var būt svešvalodu kursi, pavārmākslas kursi, fotografēšanas kursi vai apmaksātas ģitārspēles privātstundas mēneša garumā.

Ko darīt, ja esi viena un vēlies atbalstīt sieviešu tiesības?

  • 8. martā nēsā apģērbu sarkanā krāsā – sievietes visā pasaulē valkā sarkanu, lai palielinātu izpratni, pievērstu uzmanību Starptautiskajai sieviešu dienai. Ja Tev skapī nav sarkanu apģērba gabalu, tad vari aprobežoties ar sarkaniem aksesuāriem;
  • Izglīto sevi – atceries, ka sieviešu dienu vari atzīmēt pilnveidojoties – dodies uz bibliotēku, muzejiem, mākslas izstādēm;
  • Pavadi kopā dienu ar draudzenēm muzejos, kino, mājās. Skatieties izglītojošas filmas, spēlējiet attīstošas galda spēles;
  • Neaizmirsti par jaunu apņemšanos, kas nodrošinās nākotnē sasniegumus;
  • Sieviešu diena ir labs laiks, lai iepazītos virtuālajā vidē un aizietu uz pirmo randiņu ar jaunu princi. Ienāc Otrapuse.lv un atrodi savu īsto!
Sieviešu dienas tulpes

Ko darīt, ja esi viens?

  • Iepriecini kādu savu radinieci, palīdzot uzkopt viņas māju;
  • Sagādā pārsteigumu kolēģei, palīdzot/paskaidrojot/pilnveidojot viņas iemaņas, arī tad, ja tas neattiecas tikai uz darbu, ko viņa veic konkrētajā uzņēmumā. Piemēram, ja esi grafiskais dizaineris un zini, ka Tava kolēģe, kas ir biroja administratore brīvajā laikā aizraujas ar fotografēšanu, atrodi laiku pusdienu pauzē, lai viņai parādītu jaunus bilžu apstrādes trikus Photoshop;
  • Pagatavo svētku maltīti mammai vai māsai;
  • Vienkārši pasaki: ”Paldies,” kādai sievietei, kuru novērtē savā dzīvē vai, kura nesen Tev ir palīdzējusi/atbalstījusi;
  • Atrod savu mīļoto Otrapuse.lv!

Priecīgu Starptautisko sieviešu dienu vēlot,

Tava Otrapuse.lv


Informācijas avoti:

unwomen.org, un.org, wikihow.com, holidappy.com