Ir vairāki veidi, kā pāri cenšas salabt pēc strīda – citi nomurkšķ “atvaino”, citi piekopj izlīguma seksu, ir tādi cilvēki, kuri vairākas dienas nesarunājas savā starpā līdz pakāpeniski ledus starp abām iesaistītajām pusēm atkūst un pēc laika viss kļūst normāli, it kā nekas nebūtu bijis. Piedāvājam ielūkoties padomos, kas palīdzēs veiksmīgi atjaunot attiecības, ja sanācis saķildoties ar partneri.

hhh

Lietas, ko vajadzētu darīt pēc strīda: 

1. Nomierināties – ir svarīgi, lai spējat domāt ar vēsu prātu! Ja centīsieties izrunāties uzreiz pēc strīda, iespējams, atkal nonāksiet konflikta vidū. Tā vietā, lai sāktu diskusiju no gala, pasaki savai otrai pusītei, ka Tev nepieciešams laiks, lai spētu normāli izrunāties, paskaidro, ka Tu nevēlies viņu ignorēt, bet gan “atdzist”, lai varētu ieraudzīt situāciju skaidrām acīm.

2. Atvainoties – atvainošanās ne vienmēr norāda uz to, ka otram cilvēkam ir taisnība un Tu esi rīkojies nepareizi vai, ka otra puse strīdā ir uzvarējusi – nebūt ne. Atvainojies par to, ka iespējams esi sāpinājis  otra jūtas un uzņemies atbildību par izteiktajiem argumentiem!

2

3. Atgriezieties atpakaļ un atrisiniet galveno problēmu, kas ir strīda pamatā!
Vai tiešām problēmas sakne ir nenomazgātajos traukos vai izsvaidītajās zeķēs? Centieties kopīgi saprast, kur slēpjas problēmas sakne un mēģiniet risināt to!

4. Necīnies spītī par savu taisnību. 
Ne katrs arguments strauji nonāks pie risinājuma, dažreiz attiecībās lietas ir tādas, kādas tās ir, un Tu nevari tās ietekmēt un mainīt, attiecīgi – Tev nākas ar tām samierināties. Vissvarīgākais nav cīnīties līdz galam par savu taisnību, bet gan atrast kompromisu un virzīties uz priekšu attiecībās.

3

5. Mēģini piedāvāt mieru.
Ikvienam patīk miers, pēc strīda lielisks veids kā atgūt otra sirdi ir piedāvāt izlīgumu. Neatkarīgi no tā, vai tas būs ziedu pušķis vai ar roku rakstīta kartīte, kurā izteikta atvainošanās, otra puse to ļoti novērtēs. Par naudu nevar nopirkt laimi, bet dažreiz ar tās palīdzību, iegādājoties kādu jauku dāvaniņu, var veiksmīgi salīgt mieru.

6. Mēģiniet saprast strīda morāli, ko jūs abi varat no tā mācīties.
Jūs noteikti vēlaties novērst problēmu, lai tā atkal neuzrastos jūsu attiecībās, bet svarīgi ir saprast, ko strīds var jums abiem iemācīt par savstarpējo komunikāciju, un kur bieži vien ir problēmas sakne. Iesakām uzdot jums pašiem šos jautājumus –

Vai strīda pamatā ir dziļāka problēma? – Strīds varbūt nav tikai par nenomazgātajiem traukiem, bet par to, ka kāds no jums tiek pārāk daudz kritizēts, vai par to, ka otra persona Tevi neuzklausa līdz galam un noraida Tavus lūgums. Varbūt Tu jūties kā Pelnrušķīte, savukārt otrs cilvēks neko nedara? Centies saprast, vai tiešām strīds ir tikai par nenomazgātajiem traukiem, vai tam pamatā ir lielāka problēma, un tikai pēc tam, kad esi sapratis strīda patieso iemeslu, mēģini par to izrunāties ar otru.

4

Kāpēc jūsu problēma izvērtās strīdā, nevis sarunā?

Mēģiniet saprast, kāpēc šo problēmu sākotnēji neizrunājāt vienkāršā gaisotnē, bet atļāvāt tai izvērsties strīdā. Vai tas bija tā iemesla dēļ, ka sākāt par to diskutēt vēlu vakarā, kad bijāt noguruši pēc darba? Varbūt tas bija tā iemesla dēļ, ka biji turējis ilgi sevī šo neapmierinātību līdz tā iznāca ārā lielākos apmēros? Mēģiniet runāt par to, kas ir licis tam visam aiziet tik tālu, un kā vajadzētu rīkoties nākamreiz līdzīgā situācijā.

Lietas, ko nevajadzētu darīt pēc strīda:
1. Neizliecies, ka strīds nav noticis;
2. Nemēģini sodīt savu partneri;
3. Neizvairies no sarunām uz ilgu laiku.

bug

Jūsu abu mērķis ir skaidrs – atrisiniet problēmu pēc iespējas ātrāk un efektīvāk, mācieties no savas pieredzes, lai tas vairāk neatkārtotos!

Tava Otrapuse.lv
Informācijas avoti – Psychologytoday; Bustle.