Kādēļ mūsdienās svarīgāk, lai princis ir gara auguma, nevis uz zirga

Pasakās meitenenes sapņo par priņčiem baltā zirgā, bet reālajā dzīvē par augumā staltiem un gariem. Vairums sieviešu augumu izvirza, kā vienu no obligātām pamatprasībām, nu vismaz tā, lai puisim nebūtu jākāpj zirga mugurā, ja meitene uz randiņu uzvelk augstpapēžu kurpes. Cita pat neatbild uz vēstulēm, ja anketā nav norādīts augums, vai arī tas ir kādu cm zemāks, kā viņas pašas. Kādēļ gan tā?
Sabiedrībā par normu tiek uztverts, ja vīrietis ir garāka auguma par sievieti. Par netipisku uzskata pāri, kurā šīs proporcijas ir pretējas. Uz ielas šādi partneri pievērš vairāk uzmanības un slepus tiek  nopētīti daudz biežāk. Nolēmām noskaidrot, kādēļ šāda netaisnība?  


Sievietes vēlas justies sievišķīgākas un aizsargātas

Saskaņā ar zinātnieku pētījumiem, 55% no sievietēm vēlas satikties ar vīriešiem, kuri ir garāki par viņām, turpretī  tikai 37% no vīriešiem vēlas doties uz randiņiem ar sievietēm, kuras ir īsākas par viņiem, attiecīgi garumu kā svarīgu kritēriju, lai dotos uz randiņu ar otru cilvēku biežāk norāda sievietes. Vairāk nekā puse no sievietēm izvēlas tikties ar vīrieti, kurš ir garāka auguma. Turpretī vīrieši daudz retāk apgalvo, ka sievietes garums ir no svara. Kāpēc tā? Galvenais iemesls, ko min pētnieki, kādēļ sievietes izvēlas garāku partneri, ir tas, ka viņas vēlas justies sievišķīgākas un reizē aizsargātas. Vidēji sievietes izvēlas vīriešus, kuri ir garāki aptuveni par 10-15 centimetriem, lai arī augšpapēdenes nevar kalpot par disbalansu pāra kopskatā.

Pie visa vainīgi stereotipi

Džordžs Jansijs (George Yancey) Ziemeļteksasas universitātes socioloģijas profesors uzskata, ka vīriešu un sieviešu izvēli, balstoties uz potenciālā partnera garumu, var izskaidrot ar tradicionālām sabiedrības vēlmēm un stereotipiem par dzimumiem. Vīrišķīgā spēja piedāvāt fizisko aizsardzību ir saistīta ar stereotipu par vīriešu dzimumu kā aizsargiem, turklāt mūsdienu sabiedrība mudina vīriešus būt dominējošā stāvoklī, uzņemties ģimenes galvas lomu, līdz ar to – lielāks vīrieša fiziskais tēls un tas, ka viņš vēro savu partneri no augšas, pastiprina šo vērtību.


Vai zināji, ka gariem vīriešiem ir augstāks pašvērtējums?

Tomēr garos vīriešos ir kaut kas pievilcīgs, kas piesaista ne vien sievietes. Zinātnieki uzskata, ka garāki kandidāti ar lielāku varbūtību tiks izvēlēti pat prezidenta amatam, kā arī atkārtoti ievēlēti gan valsts, gan uzņēmumu vadītāja amatā. Iespējams tas saistīts ar to, ka gariem vīriešiem ir augstāka pašvērtējuma pakāpe. Vēl novērots, ka garāka auguma vīrieši ir mazāk greizsirdīgi pret citiem vīriešiem.
Runājot par romantiskām attiecībām, vīriešiem un sievietēm ir tendence izvēlēties otru pusīti, lai tie veido līdzīga garuma pāri. Tomēr starp precētiem pāriem – sievietes ir tās, kuras ir īsākas nekā viņu vīri, arī tad, ja runa ir tikai par pāris centimetriem. Turklāt, ja vīrietis un sieviete ir gandrīz viena auguma, sievietes apzināti mēdz piedomāt pie tā, lai, uzvelkot augstpapēžu apavus, viņas nebūtu garākas par saviem vīriešiem.

Esi atklāts un izvairies no pārpratumiem

Lai izvairītos no pārpratumiem un negatīviem pārsteigumiem pirmā randiņa laikā, kas saistīti ar auguma garumu, iesakām rūpīgi aizpildīt otrapuse.lv lietotāja anketu. Ja reiz otram tas ir svarīgi, tad mānīšanās vai sava auguma slēpšana novedīs vien pie nepatīkamas skaidrošanās. Vienmēr būs cilvēki, kuriem pāra vizuālais koptēls tomēr būs svarīgāks par jūtām.

Attiecīgi šādos gadījumos – potenciālo partneri, īpaši interneta vidē, kur piedāvājums ir liels, izvēlas pēc konkrētiem parametriem. Ja nevēlies saņemt atraidījumu aci pret aci pirmā randiņa laikā, tikai tā iemesla dēļ, ka esi īsāks vai garāks nekā to ir iedomājies otrs cilvēks, iesakām par savu garumu nekautrēties un uzreiz par to pateikt, lai saprastu otra cilvēku nostāju. Iespējams, ka nākotnes otrajai pusītei – tas pat nebūs tik svarīgi, cik savā galvā esi iedomājies.



Vai tiešām garums ir vienīgais kritērijs?

Ja Tu esi īsāks džentlmenis, nebēdā un nelasi šo rakstu ar smagu sirdi, bet atceries, ka, izvēloties partneri, ne tikai tiek ņemts vērā garums, bet arī raksturu saderība, attiecību vēlmes, vecuma starpība, kopīgas intereses u.c. Garums nav noteicošais kritērijs, īpaši, ja runa ir par ilgtermiņa attiecībām, saskaņā ar 2006. gada Brauna un Braijana (Braun&Bryan) pētījumu, meklējot nopietnas attiecības,  sievietes daudz biežāk vērtē vīrieša personību un karjeru, nevis ārējo izskatu.

Tomēr Rietumu sabiedrībā joprojām valda kopīgs stereotips, ka vīrietim ir jābūt garākam par sievieti, vairumā gadījumos no pāriem tā arī ir, bet ne vienmēr. Pat slavenību vidū vairāki plaši zināmi pāri, kuri stāv pāri šim sabiedrības stereotipam, piemēram, aktrise Nikola Kidmena ir 180 cm gara, turpretī viņas bijušais vīrs Toms Krūzs, ar kuru kopā nodzīvoja laulībā vairāk kā 10 gadus ir tikai 170 cm garš, interesanti, ka arī nākamajā laulībā viņa izvēlējās stāties ar īsāku vīrieti – Kītu Urbanu. Tāpat amerikāņu aktrise, ex. modele Kamerone Diaza (174cm) ir izvēlējusies īsāku vīru Bendžaminu Maddenu (168cm) no grupas “Good Charlotte”, attiecīgi viņu starpā ir 6 cm liela garuma starpība.


Galvenais būt atklātam pašam pret sevi un partneri

Esi atklāts, ja sajūties kādā brīdī neērti, noteikti to izrunā ar savu potenciālo attiecību partneri, iespējams kopīgi atradīsiet, kādu risinājumu, kā šo problēmu novērst, lai tas nebojā dzīvi. Piemēram, ja esi garāka auguma vīrietis, vari palūgt, lai draudzene, izejot sabiedrībā, regulāri uzvelk augstpapēžu kurpes, ja esi īsāka auguma – vari palūgt pretējo, iespējams sieviete būs priecīga beidzot atpūtināt kājas no augstpapēžu apaviem.

Bet galvenais atzīt, ka tie ir vien muļķīgi kompleksi un aizspriedumi, kas iezagušies galvā, tādēļ labāk tiem neļaut bojāt attiecības, lai nejauši nepaietu garām tam vienīgajam un liktenīgajam. Vienmēr centies vispirms ieskatīties otra cilvēka dvēselē nevis viņa centimetros.

Augumam nav nozīmes, ja tā ir īsta mīlestība

Tava otrapuse.lv

Informācijas avoti: dailymail.co.uk, naturalheightgrowth.com, psychologytoday.com, ranker.com