21. gadsimtā iepazīšanās internetā ir kļuvusi par ierastu lietu un uzņem arvien lielāku popularitāti. Lielākajā vairumā visi esam strādājoši cilvēki un klaiņot pa ielām ar cerību satikt savu īsto pusīti nemaz nav laika. Online iepazīšanās ir lielisks veids kā ietaupīt savu laiku un atrast meklēto virtuālajā vidē, taču vienmēr ir jāatceras arī par savas privātās informācijas drošību. Nesen kāda lietotāja ar izbrīnu jautāja, kādēļ viņa nedrīkst publicēt savu tālruņa numuru anketā? Nolēmām uzrakstīt izvērstu rakstu par drošu iepazīšanos internetā.

1d

 

Iepazīšanās portāls otrapuse.lv velta īpašu uzmanību krāpnieku apkarošanai, lai vīrieši un sievietes, kas patiesi meklē savu otru pusīti, varētu droši iepazīties un veidot nopietnas attiecības. Taču arī pašam jārūpējas par savu drošību, esot piesardzīgam ar savu privāto tālruņa numuru vai e-pastu dalīšanos. Ļaundari ik dienu izdomā jaunus trikus, bet vairumā gadījumu shēma ir nemainīga - viņi mēģina atrast lētticīgus ļaudis, kurus pārvilina uz citu saziņas platformu, lai būtu grūti izsekot viņu darbībām. Savukārt, iegūstot tiešo kontaktu, krāpnieki var viegli manipulēt ar sarunbiedru izdomājot arvien jaunus melus.

Par upuriem visbiežāk kļūst tie, kas nepievērš uzmanību, kam viņi dod savus kontaktdatus, un tic uz vārda fantastiskām pasakām par prinčiem, kuriem bloķēts bankas konts, tādēļ esot nepieciešama steidzama palīdzība, par ko, protams, piesola neeksistējošus zelta kalnus...

hhhh


Iepazīšanās portāls
otrapuse.lv ne vien sniedz iespēju lietotājiem meklēt savu otru pusīti apjomīgā datubāzē, bet arī nodrošina drošu vietu, kur uzsāktu komunikāciju ar nepazīstamu cilvēku. Tā ir sava veida starpniek-platforma, kas ļauj sazināties un iepazīt vienam otru tuvāk, nenododot savus personīgos kontaktdatus otram cilvēkam.

Var izrādīties, ka nevēlēsieties turpināt kontaktu ar cilvēku, tādēļ vienmēr rūpīgi pārdomājiet pirms nosūtīt savu tālruņa numuru vai e-pastu. Kamēr komunicējat portālā, jūs viegli varat norobežoties no tiem lietotājiem, ar kuriem nevēlaties turpināt sarunu, vienkārši izmantojot bloķēšanas funkciju.


Kā noskaidrot, vai ar jums runā tieši tas cilvēks, kurš redzams attēlā?

Jau sarakstes laikā var noskaidrot daudzas nianses par hobijiem, runas veidu un citām niansēm, lai saprastu, vai jums ir kas kopīgs un ir vērts tikties. Ja lietotājs kautrējas publicēt savu foto publiskajā profilā, to var palūgt nosūtīt privātā sarakstē. Kā arī var izmantot video čata iespējas, lai pārliecinātos, kā izskatās jūsu sarunbiedrs.


ryr


Kādēļ noteikumi liedz publicēt tālruņa numuru savā anketā?
Atbilde gaužām vienkārša -  tas nav droši, jo kāds to var izmantot ļaunprātīgi, tieši tādēļ tas ir arī portāla noteikumu pārkāpums, jo mums rūp lietotāju drošība. Dalīties ar tiešajiem konaktiem drīkst tikai privātajās sarakstēs. Ieteicams darīt to tikai pēc tikšanās, un tikai ar tiem cilvēkiem, no kuriem tiešām vēlaties saņemt turpmākos zvanus.


Kā lai sazvanos un norunāju randiņu, nenosaucot telefona numuru?

Iepazīšanās platforma otrapuse.lv sniedz iespēju veikt arī audio vai videozvanu ar savu sarunbiedru. Nepieciešams vien pieslēgt mikrofonu vai videokameru un ļaut pārlūkam tos izmantot šajā iepazīšanās portālā.

ddd


Daži ieteikumi no portāla otrapuse.lv, kuri var palīdzēt saglabāt savu drošību un nesastapties ar nepatīkamu pārsteigumu:

  • Pievērsiet uzmanību vai lietotāja anketa ir aizpildīta. Ja tā ir tukša vai minimāli aizpildīta, tad pajautā kāpēc?

  • Jābūt uzmanīgam, ja lietotājs jau pirmajās ziņās sūta savu e-pastu, vai uzstājīgi prasa, lai atrakstāt vai atsūtāt savu e-pasta adresi, itkā tālakai komunikācijai. Vai arī sarunbiedrs censāš kādā citā veidā pārcelt jūsu iepazīšanās sarunu uz citu saziņas kanālu (e-pastu, Skype, Whatsapp, Facebook vai citur).

  • Ja lietotājs raksta ar pārāk lielu kļūdu daudzumu, kuras nebūt nevarētu pieskaitīt pie vienkāršas neuzmanības, pastāv iespēja, ka krāpnieks izmanto google translate.

  • Apskatiet lietotāja foto galeriju, ja bilžu nav, vai ir maz, tad uzjautājiet - kāpēc? Daži lietotāji var būt vienkārši kautrīgi, toties būs ar mieru nosūtīt bildi privāti.

  • Pamēģiniet iekopēt attēlu google meklētājā, ja foto nešķiet īsti. 
  • Negodīgam cilvēkam mēdz būt sagataots svešu bilžu komplekts šādam uzdevumam, tādēļ drošības pēc varat pārjautāt, kur bilde uzņemta, cik sen, un palūgt atsūtīt arī tikko uzņemtu bildi, piemēram ar kādu konkrētu priekšmetu rokās.


Kā rīkoties, ja liekas, ka lietotājs šķiet aizdomīgs?
Noteikti ziņo administrācijai, lai var pārbaudīt un rīkoties, ja tiek konstatēts pārkāpums. Šādi jūs pasargāsiet gan sevi, gan arī citus lietotājus.