Veidojot attiecības ar narcisiem, var rasties vairākas problēmas, viena no sliktākajām – tiek nodarīts pāri otras personas pašcieņai. Attiecības ar narcisiem var būt mulsinošas, turklāt pakāpeniski mazināt Tavu pašvērtējuma sajūtu – diezgan bieži pēc attiecībām ar narcisiem otrai personai tiek diagnosticēta klīniskā depresija vai pat posttraumatiskā stresa sindroma traucējumi. Otrapuse.lv aicina uzzināt dažas brīdinājuma zīmes, kā atpazīt cilvēkus ar narcistiskiem personības traucējumiem vai nozīmīgām iezīmēm.

N1

Attiecībās viņi parasti uzskata sevi labāku par Tevi, ir aizvainojoši un pazemojoši, neatbild uz uzmanību, nepārtraukti apbrīno Tevis izrādītās jūtas, vēlmi satikties, var viegli pazaudēt interesi par Tevi, Tavām problēmām un hobijiem, var tērēt savu naudu citu labā, kā arī var pazemot Tevi publiski, lai uzlabotu savu tēlu.

1) Pievērs uzmanību otra cilvēka vārdiem!

  • Narcisi parasti izvēlas vai nu pārspīlēti pozitīvus vai ārkārtīgi negatīvus vārdus par Tevi vai citiem. 
  • Pārspīlēti pozitīvie vārdi, kurus bieži izvēlas narcisi – Es nekad neesmu saticis tik lielisku cilvēku kā Tu! Tu esi daudz labāks par citiem! Tu esi manas dzīves centrs. Neviens pret Tevi nav izturējies tik labi, kā es pret Tevi izturēšos. Tavs iepriekšējais attiecību partneris ir īsts zaudētājs. 
Ievēro, ka liela daļa no vārdiem ir ļoti salīdzinoši – tā ir brīdinājuma zīme, jo turpmāk Tu vari tikt salīdzināts negatīvā aspektā!

N2

  • Negatīvie vārdi – cilvēki, kuri noraidīja manu lielisko ideju, ir vieni no stulbākajiem cilvēkiem, kurus jebkad esmu saticis. Mans priekšnieks patiešām izturas negodīgi pret mani, es nevaru sagaidīt, kad varēšu viņu pazemot citu priekšā. 
Ievēro pārākuma aizraušanos un empātijas trūkumu! Lielākajai daļai cilvēku ir iedzimtas rūpes par citiem, līdzjūtība pret otra grūtībām, bet starp narcisiem bieži vien nevar novērot šīs īpašības.

6

  • Tieksme Tevi pārtraukt. Ja Tu pastāsti otrai personai par savu pieredzi vai vēlies saņemt atbalstu, viņu atbilde bieži sākas ar: ļaujiet man pastāstīt, kas ar mani vienreiz notika… Respektīvi, viņi ātri zaudē fokusu, interesi par Tavām lietām, un mēģina sarunu virzīt tā, lai paši būtu tās centrā. 

2) Pievērs uzmanību viņa uzvedībai!

  • Ja narciss regulāri meklē kašķi un taisa konfliktus, tas nozīmē, ka viņš var vainot Tevi par ļoti maznozīmīgu, neesošu lietu, vai par lietu, ko dara kāds cits. Kad viņu dzīvē nenotiek viss pēc plāna, viņi bieži meklē kādu, kas ir saistīts ar tēmu, bet ne vienmēr ir vainīgs, attiecīgi Tev var nākties dzirdēt: “Man neveicās darba sapulcē, jo Tu vakar pārāk ilgi lasīji grāmatu un traucēji man iemigt.” 
N3

  • Tāpat narcisi mēdz diezgan prasmīgi atturēties no acīmredzamām skaudības vai greizsirdības pazīmēm. Tas nozīmē, ka viņi var savu skaudības dabu izrādīt caur sarkasmu un jokiem. 
  • Narcisiem ir nepieciešams būt pašā uzmanības centrā – viņi var neievērot Tavas jaunās drēbes, bet tajā pašā laikā izstāstīt visu par sevi, sākot ar to, kas atrodas viņa drēbju skapī, beidzot ar algas pielikumu.

3) Pievērs uzmanību savām sajūtām un emocijām!

  • Kā Tu jūties, kad esi blakus otram cilvēkam? Vai viņš Tevi slavē pārāk daudz, lai tā būtu patiesība? Šī persona var šķist ļoti jauka pret Tevi, Tu jūties mīlēts un glaimots, Tev var būt eiforiska sajūta. Tā ir brīdinājuma zīme, jo cilvēki, kas intensīvi un bezgalīgi glaimojas, nav tie, par kuriem izliekas. Dažreiz otra persona tiešām var būt burvīga, nevis ar narcistiskiem uzvedības traucējumiem, bet lielākoties, ja glaimi ir pārspīlēti, esi nonācis narcisa rokās, kurš mēģinās nākotnē ar Tevi sacensties un apliecināt savu pārākumu. 
sad

  • Vai Tu jūties nepietiekams? Dažreiz narcisi ir tik aizņemti, ka Tev pietrūkst uzmanības no viņa, pirmajā brīdī varbūt to nepamanīsi, bet jau drīz Tevī var rasties šaubas – ko viņš domā par mani? Es neesmu tik gudrs, talantīgs un pievilcīgs. Vai mēs esam vienā līmenī? 
Padomā par  otra cilvēka vārdiem, emocijām un uzvedību kā iespējamajām brīdinājuma pazīmēm! Neviena no šīm pazīmēm nav diagnoze, bet drīzāk padomi, kas palīdzēs Tev izlemt, ko Tu vēlies attiecībās mājās, darbā un ikdienā.

Lai Tev izdodas!
Iepazīšanās portāls Otrapuse.lv

Informācijas avoti – Powerofpositivity.com, Psychologytoday.com.